Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 20:03 - Тенис на корт
Автор: rusetennisclub Категория: Спорт   
Прочетен: 2429 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 22.10.2010 16:59


За тенис на корт

Тенис (или Тенис на корт) е спорт, който се е играе от 2-ма (при игра на сингъл — поединично) или 4-ма души (при игра на двойки). Състезателите използват ракета с опъната корда, за да удрят малка гумена топка над мрежа в полето на опонента. Тенисът е измислен в Европа в края на XIX век и бързо се разпространява сред англоговорящия свят, основно сред високите класи в обществото.

В момента тенисът е олимпийски спорт, игран от различни социални класи, възрасти в много страни по целия свят. С изключение на въвеждането на тай-брейка през седемдесетте години на XX век, правилата на играта са се запазили същите като през деветдесетте години на XIX век. Заедно с милионите играещи, има и милиони, които следят тенис като зрители, като особено популярни са четирите турнира от Големия шлем.

http://rusetennis.com

rusetennis@gmail.com

 тел.: 0888 505314

История

image


Тенис топки и ракети, използвани в края на XIX век

image


Сюзан Ленглен, една от първите професионални тенисистки

Произходът на играта тенис може да бъде проследен до древната гръцка игра сфаиристике (на гр. Σφαιριστική). Британецът майор Уолтър Уингфийлд взел назаем името на гръцката игра, когато търсил име на творението си, патентовано на 23 февруари 1874[1]. По-късно, по препоръката на бъдещия британски министър-председател Артър Балфър, Уингфийлд решил името на спорта да бъде „тенис на трева“, друг от патентованите варианти.[2]

Има две различни истории, разказващи за момента на създаването на играта. През 1856 г. адвокатът Алекс Райдън заедно с приятеля си Жоао Батишта Перейра, португалски търговец, изиграли демонстративно игра на име „пелота“, базирана на испанска игра с топка. Мачът бил изигран в Еджбастън, Англия. През 1872 г. двамата се преместили да живеят от Бирмингам в Лиймингтън Спа, където продължили да играят играта заедно с двама доктори от местния рехабилитационен център. През 1874 г. те основали Тенис Клуб Лиймингтън (Leamington Tennis Club), поставяйки основите и на настоящите тенис правила.[3]

Другата история разказва как майор Уолтър Уингфийлд създал подобна игра, за да забавлява гостите си по време на градинските партите, провеждани в имението му в Нантклайд, Уелс.[4]. Неговата игра е базирана на старата френска игра реа̀л тенѝс (кралски тенис), играна на закрито.

Според тенис историците, днешната тенис теминология също произлиза от този период, тъй като Уингфийлд е взаимствал както името, така и голяма част от термините, използвани в кралския тенис. Голяма част от тях произхождат от френски език:

image

http://rusetennis.com rusetennis@gmail.com

Момиче изпълнява сервис.

  • Тенис идва от френската дума tenez, повелително наклонение на глагола tenir – държа. В играта кралски тенис сервиращият играч е трябвало да извика „Тенис!“ преди да изпълни сервиса (което означава „Ще сервирам!“)[5]
  • Ракета идва от франската думата raquette, която пък произхожда от арабската rakhat – длан на ръката.[6]
  • Дюс (deuce — равенство) идва от а deux le jeu, което изначава „играта е за двамата“ (когато двамата състезатели имат еднакъв резултат)[7]
  • Трупането на точки в един тенис гейм – 15, 30, 40 – произлиза от първоначалния начин на отбелязване на резултата — чрез четвъртите на часовника. Като за благозвучие при произнасянето на резултата на френски език, третата четвърт от 45 е съкратена на 40.[7]

Осъзнавайки търговския потенциал на играта, Уингфийлд я патентова през 1874 година, то така и не успява да се облагодетелства от патента си. Тенисът бързо придобива популярност сред високите класи в Обединеното кралство и САЩ. След 1881 г. голямото желание на хората да практикуват състезателно играта води до създаването на много тенис клубове. Първият турнир в историята се състои в Уимбълдън, Лондон през 1877[8]. Американският шампионат за мъже поединично (днес Открито първенство на САЩ) е проведен за първи път през 1881 г. на Род Айланд[9], Откритото първенство на Франция – през 1891[10]. Купа Дейвис, отборното световно първенство за мъже, е проведено за първи път през 1900 г.[11]

Правилата на тениса са фиксирани от Международната тенис федерация през 1924 година и оттогава не са променяни, с изключение на въвеждането на тай-брейка, измислен от Джеймс Ван Алън през седемдесетте години.[12]

През 1926 година С.С.Пайл организира първия тур за група американски и френски тенисисти, които играят демостративни мачове пред публика, заплатила вход.[13]. Най-голяма известност сред първите професионалисти придобиват американецът Вини Ричардс и французойката Сюзан Ленглен. Веднъж станал професионалист, един състезател е нямал право да участва в турнири за аматьори. Но тази забрана води до натрупване на напрежение между състезателите. Забраната е премахната през 1968 година. С това започва и т.нар. Открита ера, която позволява на всички тенисисти да участват във всички турнири без ограничение.

С началото на откритата ера, създаването на международните вериги от турнири и увеличаването на постъпленията от телевизионни права, тенисът се разпространява навсякъде по света и скъсва с имиджа си на игра за високите англоговорещи класи.

През 1954 г. Джеймс Ван Алън основава Международната тенис зала на славата, музей, базиран в Нюпорт, Род Айлънд, САЩ.[14]. В сградата се съхранява голяма колекция от вещи, свързани с тениса, както и зала, в която е поместена информация за видни деятели и тенисисти от цял свят.

История на тениса в България

1896 г. се смята за рождената дата на тениса в България. Тогава в София се създава първата тенис организация в страната – Софийски тенис клуб, който построява и първото игрище. През 1911 г. е учреден и Българският спортен клуб, в който водещ спорт е тенисът. В следващите години броят на игрищата в България се увеличава и тенисът започва да се развива освен в столицата и във Варна, Русе, Видин, Бургас, Ямбол, Пловдив, Казанлък.

Първият турнир по тенис се провежда през 1911 г. за купата „Ромеро и Досмет“. Държавни първенства се организират от 1925 г. Година по-късно български тенисисти участват в първата международна среща в Будапеща срещу Унгария. През 1927 г. се провежда първият турнир за жени за купа „Кора“.

Българската федерация по тенис се учредява през 1930 г. от най-големите клубове в страната, а през следващата година става член на Международната федерация по тенис. БФТ започва организирането на държавни клубни първенства от 1937 г., когато АС-23 побеждава Български тенис клуб и става първият клубен шампион на страната. От 1964 г. България участва в Купа Дейвис а от 1966 г. – и във Фед Къп.[15]

Тенис корт

Тенис се играе на правоъгълна гладка повъхност, покрита обикновено с трева, клей или твърда настилка. Кортът има дължина от 23,77 метра и широчина от 8,23 метра за мачове на сингъл и от 10,97 метра за мачове на двойки. Около корта има допълнително свободно пространство, позволяващо на състезателите да достигнат до отскочилите топки. През средата на корта, успоредно на основните линии, е прекарана мрежа, която разделя корта на две равни половини. Мрежата има височина от 1,07 метра в двата си края и 0,914 метра в центъра си.

Има три основни вида кортови настилки. В зависимост от използваните материали, всяка настилка осигурява различна скорост и отскок на топката, което оказва влияние върху начина на игра на състезателите. Основните видове настилки са:
 

http://rusetennis.com rusetennis@gmail.com

 тел.: 0888 505314

Клей

image


Корт с червен клей в Дюселдорф

Клей настилката е направена от натрошени шисти, камъни или тухли и може да бъде както червена, така и зелена. Червената настилка (използвана в Откритото първенство на Франция) е по-бавна от зелената (използвана основно в САЩ, наречена хар-тру американски клей).

Клей кортовете по принцип са „бавни“ кортове, защото при тях топката отскача сравнително високо. Затова броят на т.нар. завършващи удари, които не могат да бъдат върнати от противника, е много малък. Този тип настилка облагодетелства по-дефанзивно играещите тенисисти.
 

http://rusetennis.com rusetennis@gmail.com

Твърда настилка

Твърдата настилка може да бъде:

Предимство на тази настилка е, че чрез различните материали, използвани при изработката на настилката, организаторите могат да контролират характеристиките на корта. По принцип тази настилка е по-бърза и тенисът, игран на нея, е по-атрактивен.

Тревна настилка

image


Световноизвестната тревна настилка на Уимбълдън

Кортовете с тревна настилка са вторите по бързина в тениса (след дървените). Те са изградени от трева, растяща върху силно слегнала се почва, подобно на голф игрищата. Поддръжката на корт с тревно покритие е по-сложна от всички други видове настилки, тъй като тревата трябва да се полива и коси често. Това прави тревните кортове по-рядко срещани.

Разиграванията върху тревно покритие обикновено са кратки и сервисът играе много важна роля. Тревните кортове облагодетелстват агресивни играещите състезатели, заради по-ниската отскокливост на топката и нейната по-висока скорост.

Най-старият турнир по тенис в света, Уимбълдън, се играе на тревна настилка.

Настилки на закрити кортове

Закритите кортове обикновено имат насилка от дървесина, цимент или „килим“ (наречен още изкуствена трева). Най-често срещани са кортовете с настилка-килим, които са относително бързи (не и колкото тревните кортове). Циментовите закрити кортове имат сходни характеристики с повечете кортове с твърда настилка. Дървените настилки са най-рядко срещани, въпреки че те са най-бързата настилка в света на тениса.

Турнири по тенис

Турнирите по тенис често са организирани за състезатели от различен пол. Обикновено един турнир се състои от състезания за мъже и жени поединичено, двойки (когато един срещу друг се изправят двойки от състезатели от един пол), смесени двойки (двойките са съставени от по един състезател от всеки пол). Турнири могат да бъдат организирани и за специфични възрастови групи (деца, младежи, ветерани). Организират се и тенис турнири за състезатели с недъзи (най-вече за тенисисти в инвалидни колички).

тел.: 0888 505314




Гласувай:
1


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: rusetennisclub
Категория: Спорт
Прочетен: 22549
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 3
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031